Overslaan en naar de inhoud gaan

In de latere fase van SHIELD zal een educatieluik uitgewerkt worden onder de noemer project NEXUS. Politie Antwerpen zal training geven om het publiek en de private sector te verdedigen tegen het terrorisme. In dit kader zullen er tevens conferenties doorgaan die het publiek en private organisaties zullen informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de stad.

Project NEXUS is gebaseerd op de operatie NEXUS van de New York Police Department (NYPD). De NYPD en Politie Antwerpen zijn ervan overtuigd dat terroristen zich kunnen gedragen als legitieme klanten met als doel het aanschaffen van bepaalde materialen of gereedschappen. Terroristen kunnen tevens een training ondergaan om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Er is een bezorgdheid dat deze individuen bepaalde types van voertuigen, uitrusting of materialen kunnen ontvreemden uit de stockage van bedrijven. Welke methode ze ook mogen gebruiken, eens terroristen over hun materialen beschikken kunnen ze deze gebruiken om misdrijven of een terreuraanval te plegen.

Project NEXUS moedigt de eigenaren van bedrijven en hun werknemers aan om hun bedrijfs- en sectorspecifieke kennis en ervaringen te gebruiken in elke klantentransactie. Op die manier kunnen ze een afweging maken of een interactie -al dan niet- verdacht is, in dat geval kunnen ze het melden aan de politie.