Overslaan en naar de inhoud gaan
SHIELD

SHIELD is een overkoepelend internationaal programma voor een reeks van bestaande en toekomstige initiatieven van de Politie Antwerpen die betrekking hebben op de veiligheid van de stad Antwerpen.

Het is een publiek-private samenwerking op basis van informatie-uitwisseling. Met SHIELD wil de Antwerpse politie de communicatie tussen de politie en de publiek-private sector eenvoudiger en toegankelijker maken. Dit zal de politie Antwerpen helpen bij hun moeilijke opdracht om aanslagen op de stad te vermijden.

SHIELD richt zich onder meer op bedrijven in de particuliere sector, zowel op bedrijfsspecifieke als op geografische basis.

Het concept van SHIELD is door de New York Police Department (NYPD) ontwikkeld.  Daar loopt al geruime tijd en met groot succes een publiek-private informatie-uitwisseling onder de naam SHIELD. Daar pakken ze uit met de slogan: “Terrorisme tegengaan door middel van informatiedeling”. Dankzij een nauwe samenwerking met de private organisaties in die grootstad heeft de NYPD dagelijkse contacten met private organisaties en bedrijven.

In de latere fase van SHIELD zal een luik educatie uitgewerkt worden onder de noemer NEXUS. Politie Antwerpen zal training geven om de publiek-private sector te verdedigen tegen het terrorisme. In dit kader zullen er tevens conferenties doorgaan die de publiek-private organisaties zullen informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de stad.